Referenssejä


Suski Suomela / Mind Riders klinikka / Tapiolan Ratsastuskoulu 10.3.2019

Luento oli raikas ja tervetullut tuulahdus nykypäivänä tärkeäksi ymmärretystä mielen ja kehon yhteistoiminnasta. Käytiin läpi ihmisen aivotoimintaa, stressiä, alkukantaisia reaktioita ja kuinka pitää aivojen ajattelu avoimena ja vastaanottavaisena. Pelkotilat, jännittyminen, stressi ja erilaiset tunnelukot tuovat negatiivista energiaa. Herkät hevoset vaistoavat nämä asiat. Miten saada rentoutta kehoon sekä mieleen ja sitä kautta hevoseen ja ratsastukseen. Uutta kulmaa ja ajattelua. Hyvä että näitä seikkoja huomioidaan talliympäristössä, hevosten kanssa toimiessa ja ratsastuksessa. Vaikuttaa tallin kokonaisilmapiiriin ja turvallisuuteen. 

Luennon jälkeen siirryimme maneesiin, siellä pääsimme seuraamaan ratsukoita Suskin valmennuksessa. Tämä osio teki vaikutuksen. Jokainen ratsukko sai johonkin omaan ongelmakohtaan apua mm. miten saada pidettyä suora istunta, pohkeen oikea kohta ja käyttö, käsien rentouttaminen, oman pään sisäisen

puheen hiljentäminen. Pohkeen ja ohjan välisen oikeanlaisen vuorovaikutuksen tuloksen todella näki sivusta katsellessa. Oivaltavia hetkiä. Paljon jäi mietintämyssyyn muhimaan. Kuinka siirtää nuo erinomaiset opit verkkokalvoilta oman ratsastukseen ja eri hevosten kanssa toimiviksi. Ratsastuksessa ei
ole koskaan valmis, aina löytyy korjattavaa ja opittavaa. Muistan siis hengittää ja hiljentyä siellä selässä, hymyillä ja keskittyä hyviin asioihin :)

Hyvä päivä kaikin puolin. Kaikki osallistujat saivat päivästä varmasti jotain itselleen, sekä lapset että aikuiset, missä vaiheessa kukin sitten omaa hevos- tai ratsastusharrastuspolkua onkaan menossa. Suskilla on äärimmäisen vahva osaaminen ja kokemustausta hevosista sekä ratsastuksesta. Luento-osuus oli sopivan mittainen ja heti perään valmennusta rautaisella otteella. Toinen klinikka ei olisi ollenkaan huono idea :)
– Taru Eronen / Tapiolan Ratsastajat


"Uudella hevosellani oli tapana saada säikähtäessään todella hurjia paniikkikohtauksia, joiden aikana siihen ei saanut minkäänlaista yhteyttä – siinä mentiin pitkin maneesia aivan kauhun vallassa kumpikin. Kun hevoselle kipua aiheuttaneet tulehtuneet hampaat ja kipeytynyt selkä oli hoidettu eikä fyysistä syytä paniikille enää ollut, jäi pelko kuitenkin kummittelemaan mieleeni etenkin laukan nostoissa, joita herkkä hevonenkin aluksi jännitti. 

Suskin avulla sain analysoitua mikä tilanteessa minua oikeasti pelotti: minulle se ei ollut putomisen tai itseni satuttamisen pelko, vaan nimenomaan täydellinen hallitsemattomuuden tunne. Pystyin palastelemaan pelkoni osiin, kerryttämään vähitelleen hyviä kokemuksia tilanteissa, jotka ennen jännittivät ja siten kasvattamaan luottamusta hevoseeni. 

Hevoseni tulee aina olemaan luonteeltaan herkästi huolestuva ja liikkeissään todella nopea, mutta Suskin avulla opin pysymään itse rauhallisena ja viestittämään siten hevoselleni, että ei hätää. Nykyään pelottavatkaan tilanteet eivät enää eskaloidu paniikiksi, vaan menevät ohi yhtä nopeasti kuin alkoivatkin. Toivoisin, että muutkin, joita joku asia jännittää tai pelottaa, uskaltaisivat puhua siitä ja hakea ammattitaitoista apua – tie parempaan lähtee jo siitä, kun asian pystyy myöntämään itselleen!"

– Merene Hovilainen, harrasteratsastaja


"Olin mukana Suskin Mind Riders – apua jännittämiseen -nettivalmennuksen pilottiryhmässä. Ensimmäisellä kerralla lähestyimme jännittämistä fysiologisesta näkökulmasta ja kävimme läpi keinoja, joilla katkaista jännityksen kierre. Ryhmässä mietimme, miksi epäonnistumisen pelko on niin yleistä ja miten suuri vaikutus omalla sisäisellä puheella on kilpailusuoritukseen. Sen sijaan, että mietimme, mikä kaikki voi mennä vikaan, tulisi keskittyä siihen, millaisen suorituksen haluamme tehdä. Oli todella antoisaa keskustella aiheesta muiden samassa veneessä olevien kanssa ja kuulla, että en ole ajatuksieni ja ongelmieni kanssa yksin. Nettivalmennuksessa oli mielestäni avoin ja rento tunnelma, ja kaikki osallistuivat keskusteluun ja jakoivat ajatuksiaan. Odotan innolla tulevia valmennuskertoja!"
– Nina Kupula, kilpaileva ratsastuskouluoppilas


"Mielestäni Suskin ehdottomasti paras vahvuus opettajana on se, että hän on aidosti läsnä oppilaalleen. Koen, että Suski on helposti lähestyttävä ja aidosti kiinnostunut oppilaan kehittämisestä, oli hän sitten minkä tasoinen tahansa.  Suskin tunnille voi osallistua kaikentasoiset ja hän kohtaa kaikki oppilaat samalla lämmöllä ja kannustuksella, mutta myöskin vaatii samalla ratsastajaa tekemään parhaansa. Opetus ei pelkästään painotu hevosen kanssa toimimiseen vaan tunneilla käydään myös läpi omia henkisiä esteitä esim. jännityksen tai pelon takia. Luennot ja webinaarit ovat hyvä lisä omien pelkojen, uskomusten ja esteiden läpikäymiseen sekä muilta ryhmäläisiltä saa vertaistukea sekä uusia tapoja lähestyä omia esteitä ratsastuksen saralla. Voin lämmöllä suositella Suskia niin ratsastus- kuin mindfullness-valmennusten vetäjänä."
– Krisse Lehtinen, aikuisratsastaja omalla hevosella


I think that, as life is action and passion, we should share the passion and action of our time at peril of being judged not to have lived at all.